Kapcsolódó oldalak:

 

A manuálterápia a csontkovácsoláshoz, a kiropraktikához, az osteopathiához hasonló, orvosok által továbbfejlesztett, tudományos alapokra helyezett, természetes gyógyító módszer.

A manuálterápia döntően a támasztó- és mozgatórendszer (gerinc, végtagok ízületei, izomzat) sérülések, gyulladások, degeneratív (elhasználódásos, 'kopásos') elváltozások következtében kialakult visszafordítható (funkcionális), kóros elváltozásaival, azok kórélettanával, diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik.

A manuálterápiás kezelés célja, hogy zömében kézzel (manualis) végzett technikákkal az ízületek mozgáskorlátozottságának oldásával, az izomzat szükség szerinti lazításával helyreállítsa a gerinc és a végtagi ízületek mozgásdinamikáját, funkcióját, eredeti statikáját, stabilitását, ezáltal csökkentve, megszűntetve a fájdalmat (pl.: rándulások, nyak-, hát- és derékfájdalom). A fájdalom múlásával, a mozgás szabadabbá válásával javul a pszichés és fizikális közérzet. Bizonyos (gerinc eredetű) szédülések, fülzúgások kezelésére is alkalmas.

Mi okozza a tartó- és mozgásszervrendszeri fájdalmakat általában?

Egyszerűen fogalmazva azok zömében 2 okból fakadhatnak:

1.) Az izmai és ízületei (gerinc kisízületei is) túl merevek, kötöttek
2.) Vagy az izmok és az ízületek túl mozgékonyak, túl lazák

A manuálterápiás fogásokkal a mozgáskorlátozottságot okozó elváltozásokat kezeljük, mint például az ízületi blokkok, izomfeszülések.
Az ízületi túlmozgásokat, elsősorban nem manuálterápiás fogásokkal kezeljük, hanem az ízülethez tartozó izomzat, speciális tornával való, erősítésével.

Az ízületi túlmozgások (hipermobilitás) a szomszédos ízület(ek) mozgás- beszűkülésének, ízületi blokkjának "mellékhatásai" mivel, ha egy ízület nem mozog kielégítően, akkor a mellette levő ízületek túlterhelődnek, adott esetben, a normálisnál fokozottabban mozognak, azaz túlmozognak.

Fontos, hogy mi, manuálterapeuták nem csak, úgy össze-vissza ropogtatjuk a beteget, hanem rendkívül fontos a diagnosztika, mely során kikérdezzük, megvizsgáljuk a beteget, megfigyeljük mozgását, majd a panaszait és fizikális elváltozásait összevetvén a gerincről készült képalkotó vizsgálatok eredményeivel (röntgen-, CT-, MR felvétel) célzottan végezzük a terápiát.

Megjegyzések:

  • A manuálterápiát az Optimum Stúdióban kizárólag Dr. Kővári Viktor Zsolt végzi.
  • A CT (comupter tomograph), röntgen, MRI (mágneses rezonanciás képalkotás) képanyagot nem mindegy, hogy ki értékeli! Nyilvánvaló, hogy egy képet attól függően, hogy ki milyen szakismeret birtokában és milyen célból szemléli, különbözőképpen láthatja és formálhat róla véleményt. Ebből következik, hogy a legfelelősségteljesebb véleményt az alkothatja, aki aktívan kezeli a beteget. A legfajsúlyosabb döntést az hozhatja meg, aki a műtéti elbírálást végzi!

     Ezt kérem vegyék mindig figyelembe!
     
  • A magyar hatályos jogszabályok szerint gerincet érintő manipulációt, azaz kis amplitúdójú (kis mozgásterjedelmű), hirtelen mozgatást, melynek gyakori kísérő hangjelensége ropogás, csak, és kizárólag orvos végezhet, a megfelelő szakismeret birtokában!  

    Részletesen lásd jogszabályok menüpontot!  

Kérjük, az első megjelenéskor hozza magával korábbi mozgás-
szervrendszerével kapcsolatos leleteit, képalkotó felvételeit!

Felmerülő kérdéseire a gyakori kérdések alatt találhat választ.