BELEGYEZŐ NYILATKOZAT


Manuálterápiás kezeléshez


• Tudomásul veszem, hogy Dr. Kővári Viktor Zsolt a manuálterápia keretein belül csak mozgásszervrendszeri eltéréseket kezel.
• Tudomásul veszem, hogy a mozgásszervrendszer tekintetében a manuálterápia által kezelhető elváltozások a következők: ízületi mozgásbeszűkülés, ízületi mozgáselakadás (blokk), részleges ízületi ficam (subluxatio), izomtúlfeszülés, izompólya-, bőr alatti kötőszövetes lemez-, ízületi tok és ízületi szalag túlfeszülése.
• Tudomásul veszem, hogy Dr. Kővári Viktor Zsolt csak a fent nevezett eltéréseket kezeli, amennyiben azok esetemben is fennállnak.
• Tudomásul veszem, hogy a manuálterápiás kezelés szokásos és nem minden esetben kivédhető kellemetlen velejárója a kezelés közbeni vagy utána néhány napig fennálló fájdalom a kezelt területeken.
• A manuálterápia kockázata döntően a csontváz, a porckorong-, a szalag- és az ízületi rendszer, illetve az azok által övezett és határolt erek, idegek, gerincvelő és belső szervek sérülése.
• Tudomásul veszem, hogy a szakszerűen végzett manuálterápiás kezelés kockázata rendkívül alacsony (< 1:400.000, a súlyos szövődmény és manipuláció aránya*). Az előfordulható szövődmények a következők:

o átmeneti, enyhe szövődmény, mellékhatás

szédülés, fejfájás, hányinger, bőrpír eszméletvesztés, kezelés területi fájdalom, a kezelés előtti fájdalmak fokozódása, valamint bőr alatti véraláfutás

o súlyos szövődmény

ízületi ficam, csonttörés, porckorongsérv, porckorongsérv fokozódása, véralvadási zavar esetén a gerinccsatornát szűkítő vérömleny kialakulása, ideg- és gerincvelősérülés, következményes bénulás, érzészavar, mozgáskoordinációs zavar, széklet/vizeletürítés kontrolljának zavara, impotencia, nyaki verőérsérülés esetleges agyi infarktussal (agyelhalással), légmell, vérmell, hasűri és hasűr mögötti vérzés, halál.

• Tudomásul veszem, hogy a manuálterápia diagnosztikai módszerei nem helyettesítik az akadémikus - ún. nyugati - orvoslás diagnosztikai módszereit.
• A kezelés során orvosommal együttműködök, utasításait betartom. Egészségi állapotomról, gyógyszerszedésemről nem titkolok el semmit, mert az veszélyeztetné a kezelés eredményességét.
• Tudomásul veszem, hogy biztos gyógyulást a manuálterápia módszerei sem garantálnak.
• Tanúsítom, hogy Dr. Kővári Viktor Zsolt kellő mértékben, számomra érthető módon tájékoztatott a manuálterápia, mint kezelési módszer mibenlétéről, a manuálterápiával kezelhető eltérésekről, a kezeléstől várható eredményről és annak kockázatairól, valamint más szóba jövő kezelések előnyeiről és hátrányairól. A fentiekkel kapcsolatosan szóban feltett kérdéseimre megfelelő válaszokat kaptam, azokat megértettem.
• Tudomásul veszem, hogy a manuálterápiás kezelést bármikor megszakíthatom.
• Megértettem, hogy jogom van a felajánlott kezelések, illetve orvosom által javasolt vizsgálatok bármelyikének elutasítására, az emiatt létrejövő következményekért a felelősséget vállalom.
• Aláírásommal megerősítem, hogy ezen nyilatkozatot megelőző tájékoztatót elolvastam, azt megértettem és azt elfogadom, továbbá a manuálterápiás kezelésem felvilágosítás utáni beleegyezésemmel, saját kérésemre, kényszertől mentesen történik, az árjegyzékben foglalt kezelési költséget vállalom.


* Contraindications in Osteopathy, Master Thesis, Danube University Krems and the Vienna School of Osteopathy by Anna GATTERBAUER Thalheim, June 2009


Budapest, 2012……………..…………
Kezelt neve:………………………………………………………………….
Kezelt születési dátuma:……………………..
Kezelt címe:…………………………………………………………………..

Aláírás:………………………………………………………………………..


EZ A TÁJÉKOZTATÓ ÉS BELEGYEZŐ NYILATKOZAT A TIANTER KFT (1134 Bp., Taksony u. 11-13.) TULAJDONA, MINDEN JOG FENNTARTVA.